[O1] prośba związana z Vagiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojti
    Ambiente
    • 2005
    • 102

[quote="daniel0607"]O marcis, no to zajebiście :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sro 27 Cze, 07 20:21 ]
    Chłopaki dzwonił ktoś dzisiaj do mnie po 16 :?:
    tak podałem twój numer dla pudzinana i miał dzwonic to chyba on
  • goldens
    Ambiente
    • 2005
    • 103

Panowie odgrzebałem nie dawno interfejs do Vaga który kupiłem jakiś rok temu na allegro.
    próbowałem się połączyć , ombinowałem na różne sposoby cudowałem czytałem opisy na naszym forum i wielu innych postępowałem jak pokazywano w instrukcjach i dupa,,,, nic.

mam prośbę do kogoś kto zna się na tym i uzywa już przetestowanego połączenia. może mój kabelek jest coś nie tak, a może po prostu nie potrafię się tym obsłużyć. nadmienie że instalowałem już chyba z 5 różnych wersji Vaga.

wracając do prośby, czy ktoś może znajdzie czas i ochotę przetestowac mój interfejs oczywiści przesyłki na mój koszt, bo poprostu chę sprawdzić czy może nie jest uszkodzony czy jak. wzamian dozgonna wdzięcznosc , no chyba że ktoś lubi serial Prison Break mam wszystkie już 22 odcinki polecam!!!
    Goldens vel Kris o poranku

Komentarz

• T/J
      Drive
      • 2006
      • 87

Witam
      Kolego kup sobie sprawdzony interfejs polecany przez np.portal OBDII i problem zniknie.
      Pozdrawiam

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

goldens, opisz co program wypisuje bo jeśli pisze brak połączenia to trzeba ustawić port com na którym sie łączy to jest kabel na comie czy usb bo jesli na usb trza stery zainstalować

Komentarz

• neck99
          L&K
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1326

goldens, Masz wersje USB czy RS232 ?

Mozesz wysłac do mnie no problem ..

Ale sprawdz tak jak pisze djczas, Trzeba wygbać odpowiedni com. Jak masz USB kabel sprawdz pod jakim com-em sie zainstalował. I taki ustaw w VAG-u. Moze być sytuacja ze np zainstalował ci sie na com 6 lub 7 a tekiego nie ma w VAG-u wtedy trzeba nieco pogrzebać w systemie i ustawić mu IRQ odpowiadające za com daj my na to 1 czy 2.
          OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
          SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• nico21
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 2640
            • Volkswagen

dokladnie tak jak koledzy napisali, sprawdz czy masz odpowiedniego coma ustawionego (dziala interfejs tylko na com 1 do 4).najlepiej jak ktos sprawdzi. czasami tez te na allegro sa poprostu do bani-ale nie zawsze. Najlepiej sobie kupic ze sprawdzonego zrodla np www.viaken.pl mamy i nich rabat jako OCP.
            DACAR.team

Komentarz

• goldens
              Ambiente
              • 2005
              • 103

interfejs jest na rs coś tam, ale załatwiłem sobie przejściówkę i mam n aUSB bo u mnie w kompie nia ma tego rodziaju wejść tylko usb. po podłączeniu interfejsu do kompa wyskakuje komunikat że znaleziono sprzęt i gotowy do użycia. Jeśli chodzi o strowniki do USB mam takowe i zainstalowane

Zamieszczone przez neck99
              Ale sprawdz tak jak pisze djczas, Trzeba wygbać odpowiedni com. Jak masz USB kabel sprawdz pod jakim com-em sie zainstalował. I taki ustaw w VAG-u. Moze być sytuacja ze np zainstalował ci sie na com 6 lub 7 a tekiego nie ma w VAG-u wtedy trzeba nieco pogrzebać w systemie i ustawić mu IRQ odpowiadające za com daj my na to 1 czy 2.
              po odpaleni Vaga przynajmjiej w ej wersji która ostanio instalowałem VAG Com PL 1.2
              pojawia się ekran powitlny i przed pierwszym uruchomieniem trzeba skonfigurowac port com,są do wyboru com 1-4 i USB przy com wyskakuje komuniat o jakim błędzie jeśli jednak wybiorę USB pokazuję że znalazł intefejs ale nie działa.

jestem w kropce bo nie chce teraz kupowac nowego a chciałbym ztego zrobic jakiś użytek. cóż tak czy inaczej skłaniałbym się do wysłania tego do kogoś aby rzucił na to oko.
              Jak coś neck99 prześlij mi adres na PW i prześlę.

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

goldens, teraz już wiem niestety albo trzeba będzie zmienić przejściówkę lub kabelek problem polega na tym że na przejściówkach nie chce współpracować program z kabelkiem bo go nie widzi wiec masz do wyboru zmienić przejściówkę lub kabel

Komentarz

• margra
                  Drive
                  • 2006
                  • 57

Któy wybrać ?

Zamieszczone przez nico21
                  Najlepiej sobie kupic ze sprawdzonego zrodla np www.viaken.pl mamy i nich rabat jako OCP.
                  A którego wybrać, żeby działało najlepiej z jakimś nowym vag-Comem? Ile musi mieć linii diagnostycznych?
                  Najlepiej, żeby był na USB, bo z portami szeregowymi to krucho w laptopach, do których mam dostęp.

Kiedyś planowałem sobie zrobić taki kabelek na USB, ale przy takich kosztach jak podane są na stronie, to raczej szkoda czasu, bo same graty i złącze kosztowałyby z 50 zł.

Komentarz

• goldens
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 103

Zamieszczone przez djczas
                    goldens, teraz już wiem niestety albo trzeba będzie zmienić przejściówkę lub kabelek problem polega na tym że na przejściówkach nie chce współpracować program z kabelkiem bo go nie widzi wiec masz do wyboru zmienić przejściówkę lub kabel
                    nie rozumiem, sugerujesz że jedno z dwóch jesst uszkodzone czy niewłaściwe, i jeśli tak to które mam wymienić??

Komentarz

• djczas
                      RS
                      • 2005
                      • 9612

goldens, sugeruje ze przejściówka nie spełnia swojej roli często tak jest z tymi przejściówkami na coma

Komentarz

• neck99
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 1326

Zgdza sie z przejściówką nie wszystko chce działać. Są przejściowki i przejściówki. Nie wszystko na nich działa. A trafić na taką która akurat zadziała to jak kurze ziarno .. of corse ślepej więc proponuje sprzedac ten kabel i kupić za 120zł na USB-eku

Niestety też nie mam rs i dlatego nie zdiagnozuje kabelka
                        OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                        SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• pwgajda
                          Drive
                          • 2005
                          • 90

Witam, ja mam COM i USB, tak więc jestem w stanie sprawdzić kabelek. Jak chcesz to daj info na PW.
                          Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...